A BIC

Állami fenntartású és állami működtetésű is 2013. januártól többek közt a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium Mérleg
Január elsejétől állami fenntartású, de önkormányzatai működtetésű Békéscsabán a Petőfi Utcai Általános Iskola, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola, az Erzsébethelyi Általános Iskola, a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Lencsési Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium.
A Szent László Utcai Általános Iskola és Óvoda valamint a Gerlai Általános Művelődési Központ iskolája szintén állami fenntartásba kerül, míg a hozzájuk tartozó óvodák a városnál maradnak.
Békéscsaba önkormányzata az intézmények működtetési feladatait a Békéscsabai Intézményellátó Centrum keretében látja el az általános iskolák, a gimnáziumok és a gimnáziumi kollégiumok esetében. A centrum vezetésével decemberben Vargáné Csoszor Ágnest bízta meg a képviselő-testület. A centrumhoz januártól mintegy 170 technikai dolgozó kerül át. Február végéig senkinek sem fog megszűnni a munkaviszonya, és költözés sem várható, tehát mindenki ott látja el a feladatait, ahol eddig tette. Az új intézmény felállítása márciustól történhet meg.
Nemcsak állami fenntartású, de állami működtetésű is januártól a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium, a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola, a Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium, a Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskola, a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium, a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola, valamint az Esély Pedagógiai Központ Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Egységes Pedagógiai Szakszolgálat, Nevelési Tanácsadó. Az említett iskolák, középiskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba történő beolvadással kerültek állami fenntartásba.